Składniki
Ciasto półkruche
mąka 4 szklanki ( używam pół na pół mąkę pszenną z krupczatką )
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtka z 8 dużych jaj
margaryna lub masło 300 g
cukier 1/2 szklanki
śmietana gęsta 4 łyżki
kakao 2 łyżki
szczypta soli
Pianka
białka z 6 dużych jaj
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
ponadto: dżem porzeczkowy 100 g, wiśnie drylowane 750 g, cukier puder do oprószenia, bułka tarta 6 łyżek
Przepis
Przygotowanie:
Obie mąki, sól mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaję pokrojoną w kostkę, zimną margarynę z żółtkami. Wszystkie składniki siekam, następnie wyrabiam na stolnicy, lekko podsypaną mąką. Ciasto zagniatam parę minut, powinno być delikatne i gładkie. Ciasto dzielę na trzy równe części, dwie z nich owijam folią spożywczą, chłodzę w zamrażarce 30 minut. Trzecią część zagniatam ponownie z dodatkiem kakao, również owijam w folię i chłodzę w zamrażarce. Ciasto jasne ścieram na grubych oczkach tarki, lekko dociskam dłonią formując spód ciasta.
Ciasto posypuję połową bułki tartej. Wykładam powidła lub dżem, za pomocą łyżki delikatnie rozprowadzam. Następnie ścieram na tarce drugą część ciasta z dodatkiem kakao, posypuję ponownie bułką tartą.
Wiśnie myję pod bieżącą wodą, usuwam pestki, pozostawiam na durszlaku, aby pozbyć się zbędnego soku.
Pianę ubijam z szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier. Do ubitych białek dodaję mąkę ziemniaczaną, mieszam do połączenia.
Odsączone owoce przekładam na ciasto.
Pianę przekładam na warstwę owoców. Następnie na pianę ścieram ostatnią warstwę ciasta jasnego. Pleśniak piecze się 60 minut, w wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 200 °C. pierwsze 30-40 minut kontrolując kolor, aby się nie przypiekło, następnie redukuję temperaturę do 170 °C. Ciasto kroję po całkowitym ostygnięciu, lekko posypuję cukrem pudrem.