PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Krzysztof
Przepisy
03.07.2014 15:31
PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Przepis

Wydaje się skomplikowane w wykonaniu,

ale w rzeczywistości jest łatwe i szybkie w wykonaniu.

Składniki:

4 szklanki mąki

5 szt.jaj

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru wanilinowego

250 g margaryny np.Kasi

2 łyżki śmietany

3/4 szklanki cukru ( moje powidła są słodkie)

2-3 łyżki kakao

powidła śliwkowe lub z sezonowych owoców

cukier puder do posypania

Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia,dodałam 1/4 cukru,

cukier wanilinowy,żółtka,śmietanę i miękką pokrojoną na kawałki margarynę.

Wszystkie składniki zagniotłam.

Podzieliłam ciasto na połowę, a następnie jedną połówkę na 1/4 i 3/4

Do 1/4 dodałam kakao.

Obie mniejsze części włożyłam do zamrażalnika na około 15 minut.

W międzyczasie wyłożyłam blachę (o wymiarach 35cn/25cm)

papierem do pieczenia.

Połowę jasnego ciasta wylepiałam po kawału na blachę,

i ponakłuwałam je widelcem.

Następna warstwa to powidła śliwkowe własnej roboty.

Przepis na nie znajdziecie TU

Wyjęte z zamrażalnika kakaowe ciasto starłam na tarce o grubych oczkach.

Ubiłam na sztywno białka z resztą cukru i nałożyłam pianę na powidła.

Ostatnia warstwa to pozostała część zamrożonego, jasnego ciasta.

Starłam je na pianę.

Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika na około 50 minut

i piekłam w temperaturze 180-190 stopni.

Po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem

Smacznego!



Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną