Przepis na pyszne, ale zapomniane ciasto -pleśniak

Patrycja
Ciasta
24.02.2022 15:17
Przepis na pyszne, ale zapomniane ciasto -pleśniak

To pyszne i proste, ale nieco zapomniane ciasto. Przypominamy łatwy i sprawdzony przepis na pleśniak! Dzięki niemu przygotujesz ciasto, którym zachwyci się cała rodzina.

Zdjęcie Przepis na pyszne, ale zapomniane ciasto -pleśniak #1

Pyszne, ale zapomniane ciasto: PLEŚNIAK

Pleśniak to pyszne i popularne kruche ciasto z dżemem z czarnej porzeczki, bezą i kruszonką. Idealne na każdą okazję, zarówno na przyjęcie gości, jak i niedzielne popołudnie. Przedstawiamy stary i sprawdzony przepis. Ciasto wyjdzie idealnie kruche, z wysoką bezą i pysznymi owocowymi dodatkami.

Ciasto pleśniak- przepis:

Składniki:

Na ciasto półkruche:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 300 g prawdziwego masła
  • 5 żółtek średniej wielkości jajek
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na bezę:

  • 5 białek średniej wielkości jajek
  • 220 g cukru drobnego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Pozostałe:

  • 400-600 g dżemu porzeczkowego, powideł śliwkowych lub dżemu jabłkowego
  • cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu

Przygotowanie:

Przygotuj prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicę o średnicy 28 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia.

Do dużej miski wsyp 500 gramów mąki pszennej tortowej, dodaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz pół szklanki cukru pudru. Do miski dodaj 5 żółtek i 300 gram zimnego masła, pokrojonego w kostkę. Połącz ze sobą wszystkie składniki za pomocą robota kuchennego, miksera lub wyrabiając je ręcznie. Zrób to szybko i sprawnie, aby nie ogrzać ciasta.

Ciasto podziel na dwie części i większą z nich wylep blachę. Wstaw ją do lodówki, a resztę ciasta (mniejszą część) zetrzyj na tarce o dużych oczkach i również schowaj do lodówki.

Białka ubij na sztywną pianę, w trakcie dodaj szczyptę soli i stopniowo, po łyżce dodawaj cukier. Na koniec możesz dodać dwie łyżki skrobi ziemniaczanej. Ubijaj białka, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.

Pieczenie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Na spód z ciasta wyłóż równomiernie dżem porzeczkowy, następnie dodaj pianę z białek. Na wierzch pokrusz starte, schłodzone ciasto.

Piec przez 40 minut na złoty kolor. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem. Smacznego!