To pyszne i proste, ale nieco zapomniane ciasto. Przypominamy łatwy i sprawdzony przepis na pleśniak! Dzięki niemu przygotujesz ciasto, którym zachwyci się cała rodzina.
Pyszne, ale zapomniane ciasto: PLEŚNIAK
Pleśniak to pyszne i popularne kruche ciasto z dżemem z czarnej porzeczki, bezą i kruszonką. Idealne na każdą okazję, zarówno na przyjęcie gości, jak i niedzielne popołudnie. Przedstawiamy stary i sprawdzony przepis. Ciasto wyjdzie idealnie kruche, z wysoką bezą i pysznymi owocowymi dodatkami.
Ciasto pleśniak- przepis:
Składniki:
Na ciasto półkruche:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 300 g prawdziwego masła
- 5 żółtek średniej wielkości jajek
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na bezę:
- 5 białek średniej wielkości jajek
- 220 g cukru drobnego
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Pozostałe:
- 400-600 g dżemu porzeczkowego, powideł śliwkowych lub dżemu jabłkowego
- cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
Przygotowanie:
Przygotuj prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicę o średnicy 28 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
Do dużej miski wsyp 500 gramów mąki pszennej tortowej, dodaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz pół szklanki cukru pudru. Do miski dodaj 5 żółtek i 300 gram zimnego masła, pokrojonego w kostkę. Połącz ze sobą wszystkie składniki za pomocą robota kuchennego, miksera lub wyrabiając je ręcznie. Zrób to szybko i sprawnie, aby nie ogrzać ciasta.
Ciasto podziel na dwie części i większą z nich wylep blachę. Wstaw ją do lodówki, a resztę ciasta (mniejszą część) zetrzyj na tarce o dużych oczkach i również schowaj do lodówki.
Białka ubij na sztywną pianę, w trakcie dodaj szczyptę soli i stopniowo, po łyżce dodawaj cukier. Na koniec możesz dodać dwie łyżki skrobi ziemniaczanej. Ubijaj białka, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.
Pieczenie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Na spód z ciasta wyłóż równomiernie dżem porzeczkowy, następnie dodaj pianę z białek. Na wierzch pokrusz starte, schłodzone ciasto.
Piec przez 40 minut na złoty kolor. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem. Smacznego!