Składniki
Ciasto półkruche
mąka pszenna 400 g
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
cukier 170 g
żółtka z 4 jaj
masło 83 % tł. 200 g
śmietana 18 % 2-3 łyżki
kakao 3 łyżki
szczypta soli
śliwki około 700 g
cukier puder do oprószenia
Budyń czekoladowy:
budyń czekoladowy 2 x 40 g
mleko 1 l
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
Przepis
Przygotowanie
Sypkie składniki wcześniej przesiane do misy, mieszam z solą i cukrem, dodaję miękkim masłem. Następnie dodaję żółtka, śmietanę. Wszystkie składniki zagniatam w elastyczną zwartą kulę ciasta, powinno być gładkie i elastyczne. Dzielę na dwie cześć ( jedna mniejsza ) owijam folią spożywczą, chłodzę w zamrażarce około 30-40 minut. Większą część ścieram na grubych oczkach tarki na formę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko dociskając dłonią formuję spód ciasta. Przekładam wystudzony budyń na wierzch śliwki pokrojone w mniejsze kawałki. Mniejszą część ciasta w ten sam sposób ścieram na śliwki. Ciasto piekę w wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-180 °C w czasie 50-55 minut.
Ugotować budyń : Odlać 200 ml mleka do wysokiego naczynia, połączyć z mąką ziemniaczaną, cukrem i budyniem z torebki. Pozostałą ilość mleka zagotować, masę przelać do gotującego się mleka. Doprowadzić do „pyrkania”. Wystudzić.