Ciasto z budyniem i śliwkami

Paulina
Ciasta
17.09.2015 21:38
Ciasto z budyniem i śliwkami

Składniki

Ciasto półkruche

mąka pszenna 400 g

proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

cukier 170 g

żółtka z 4 jaj

masło 83 % tł. 200 g

śmietana 18 % 2-3 łyżki

kakao 3 łyżki

szczypta soli

śliwki około 700 g

cukier puder do oprószenia

Budyń czekoladowy:

budyń czekoladowy 2 x 40 g

mleko 1 l

cukier 2 łyżki

mąka ziemniaczana 2 łyżki

Przepis

Przygotowanie

Sypkie składniki wcześniej przesiane do misy, mieszam z solą i cukrem, dodaję miękkim masłem. Następnie dodaję żółtka, śmietanę. Wszystkie składniki zagniatam w elastyczną zwartą kulę ciasta, powinno być gładkie i elastyczne. Dzielę na dwie cześć ( jedna mniejsza ) owijam folią spożywczą, chłodzę w zamrażarce około 30-40 minut. Większą część ścieram na grubych oczkach tarki na formę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko dociskając dłonią formuję spód ciasta. Przekładam wystudzony budyń na wierzch śliwki pokrojone w mniejsze kawałki. Mniejszą część ciasta w ten sam sposób ścieram na śliwki. Ciasto piekę w wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-180 °C w czasie 50-55 minut.

Ugotować budyń : Odlać 200 ml mleka do wysokiego naczynia, połączyć z mąką ziemniaczaną, cukrem i budyniem z torebki. Pozostałą ilość mleka zagotować, masę przelać do gotującego się mleka. Doprowadzić do „pyrkania”. Wystudzić.