- Czas gotowania: 18 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
1,5 szklanki orzeszków ziemnych surowych
4 łyżki wiórek kokosowych
¼ szklanki erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przyprawa do piernika lub przyprawy korzenne
Szczypta soli
1 jajko
Trochę ponad ½ szklanki puree z dyni
½ gorzkiej czekolady
Opcjonalnie: ekstrakt waniliowy
Opcjonalnie: bakalie (suszone morele, orzechy itp.)
Przepis
Zaczynamy od zmielenia orzechów i wiórków kokosowych w młynku/malakserze/blenderze. Mielimy aż zostaną drobne kawałeczki orzechów, prawie na mąkę. Takie kawałki orzechów dadzą nam potem przyjemną teksturę J
Teraz możemy włączyć piekarnik na 180ºC, niech się nam nagrzewa podczas gdy my będziemy robić masę na placek ;)
Zmielone orzechy i wiórki przesypujemy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, naszym słodzidłem, szczyptą soli i przyprawą do piernika lub przyprawami korzennymi.
W drugiej misce mieszamy jajko, puree z dyni i ekstrakt waniliowy, jeżeli go używamy.
Łączymy mokre składniki z suchymi (w tym przepisie nieważne jest, które do których dodamy), i mieszamy, aż wszystko ładnie się połączy. Kroimy czekoladę na małe kawałeczki i wrzucamy do masy. Jeśli chcemy dodać jakieś bakalie, teraz jest dobry moment. I mieszamy naszą masę, aż nam się wszystko złączy J
Masę wykładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy placek (wychodzi średnica około 25cm) – można też uformować ciastka, wychodzą pyszne ;)
Pieczemy w 180ºC przez około 15-18 minut w trybie grzania góra-dół, aż ładnie zbrązowieje. Trzeba go pilnować, bo u mnie w piekarniku jedna strona przypieka się szybciej niż druga, i trzeba przykryć ją sreberkiem żeby się nie przypaliła J
Po upieczeniu trzeba poczekać aż ostygnie, i dopiero wtedy zdejmujemy z papieru (inaczej część spodu odejdzie razem z papierem).
I gotowe, kroimy na kawałki i zajadamy :D
Smacznego!