Pod pierzynką

Aleksandra
Obiad
11.09.2015 0:36
Pod pierzynką

Składniki

0,5 kg ziemniaków

0,5 kg mięsa z łopatki

4 pomidory

4 ogórki małosolne

2 cebule

4 ząbki czosnku

1 szklanka mleka

3 łyżeczki koncentratu

50g masła

przyprawy: sól, papryka słodka, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne ( lub chilli ), curry

Przepis

Obrać i ugotować ziemniaki.

Zmielić mięso

Następnie pokroić drobno cebulę i czosnek ,posolić i podsmażyć na małym ogniu.

Dodać do tego mięso i usmażyć.

Pokroić pomidory i ogórki, dodać warzywa do mięsa i dusić całość na małym ogniu

Dodać wszystkie przyprawy i koncentrat, dobrze wymieszać.

W tym czasie powinny się już ugotować ziemniaki, następnie odlewamy cała wodę i wlewamy szklankę mleka oraz dodajemy masło

Ziemniaki dobrze ugniatamy na puree.

Mięso z warzywami układamy do naczynia

Na wierzch układamy puree z ziemniaków i rozprowadzamy, aby przykryło całość.

Pieczemy zapiekankę w 150 stopniach przez 30 min, aby ziemniaki się zarumieniły