Składniki
0,5 kg ziemniaków
0,5 kg mięsa z łopatki
4 pomidory
4 ogórki małosolne
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 szklanka mleka
3 łyżeczki koncentratu
50g masła
przyprawy: sól, papryka słodka, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne ( lub chilli ), curry
Przepis
Obrać i ugotować ziemniaki.
Zmielić mięso
Następnie pokroić drobno cebulę i czosnek ,posolić i podsmażyć na małym ogniu.
Dodać do tego mięso i usmażyć.
Pokroić pomidory i ogórki, dodać warzywa do mięsa i dusić całość na małym ogniu
Dodać wszystkie przyprawy i koncentrat, dobrze wymieszać.
W tym czasie powinny się już ugotować ziemniaki, następnie odlewamy cała wodę i wlewamy szklankę mleka oraz dodajemy masło
Ziemniaki dobrze ugniatamy na puree.
Mięso z warzywami układamy do naczynia
Na wierzch układamy puree z ziemniaków i rozprowadzamy, aby przykryło całość.
Pieczemy zapiekankę w 150 stopniach przez 30 min, aby ziemniaki się zarumieniły