Gratin z ziemniaków

Krzysztof
Zapiekanki
26.11.2014 20:25
Gratin z ziemniaków

Przepis

Składniki na 2-3 porcje:

0,5kg ziemniaków

2 łyżki oleju

250 ml śmietany 18% ( płynnej)

1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

20g tartego parmezanu

sól

pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Prostokątną formę smarujemy olejem.

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Układamy w formie dachówkowo. Posypujemy solą i pieprzem.

W misce mieszamy śmietankę z gałka muszkatołową. Polewamy równomiernie ziemniaki.

Wierzch posypujemy parmezanem.

Pieczemy około 25 minut w 180-200 stopniach. Gdy brzegi zaczną brązowieć i śmietana zgęstnieje sprawdzamy miękkość ziemniaków.

Podajemy na ciepło.