Francuska zupa cebulowa

Krzysztof
Zupy
05.03.2014 10:19
Francuska zupa cebulowa

Przepis

Składniki

Francuska zupa cebulowa na różowym winie 70 dag świeżej cebuli

1 łyżka pełnoziarnistej mąki

2 bulionetki wołowe (mogą być też drobiowe)

2 łyżki masła, łyżka oliwy z oliwek

łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli

zioła prowansalskie, pieprz do smaku

ser żółty (ja użyłam wędzonego - ma mocny smak) - garść

kawałek bagietki lub pełnoziarnista bułka na grzanki

150 ml wina różowego

Sposób przygotowania

Łyżkę masła i łyżkę oliwy rozgrzać na patelni. Obraną cebulę pokroić najpierw na plastry, potem na półksiężyce i dodać na patelnię, zeszklić i ozłocić. Kiedy cebula będzie miękka dodać sól i cukier. Następnie mąkę - energicznie i dokładnie wymieszać. Bulion rozpuścić w 0,75 litra wrzątku, dodać podsmażoną cebulę i gotować 5 minut. Dodać 150 ml różowego wina, pieprz i zioła. Pogotować kolejne 5 minut. w tym czasie na łyżce masła zrobić grzanki z bułki. Na talerzu ułożyć trochę sera, zalać zupą i posypać grzankami. Smacznego!