Przepis
Składniki
Francuska zupa cebulowa na różowym winie 70 dag świeżej cebuli
1 łyżka pełnoziarnistej mąki
2 bulionetki wołowe (mogą być też drobiowe)
2 łyżki masła, łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli
zioła prowansalskie, pieprz do smaku
ser żółty (ja użyłam wędzonego - ma mocny smak) - garść
kawałek bagietki lub pełnoziarnista bułka na grzanki
150 ml wina różowego
Sposób przygotowania
Łyżkę masła i łyżkę oliwy rozgrzać na patelni. Obraną cebulę pokroić najpierw na plastry, potem na półksiężyce i dodać na patelnię, zeszklić i ozłocić. Kiedy cebula będzie miękka dodać sól i cukier. Następnie mąkę - energicznie i dokładnie wymieszać. Bulion rozpuścić w 0,75 litra wrzątku, dodać podsmażoną cebulę i gotować 5 minut. Dodać 150 ml różowego wina, pieprz i zioła. Pogotować kolejne 5 minut. w tym czasie na łyżce masła zrobić grzanki z bułki. Na talerzu ułożyć trochę sera, zalać zupą i posypać grzankami. Smacznego!