Smacznego! Składniki: 100 g czerwonej soczewicy woda (lub jeszcze lepiej bulion) do zalania soczewicy 2 średnie papryki 3 jajka 1 cebula 1 łyżeczka kminku szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżki oleju 1 łyżeczka kolendry sól, pieprz Przygotowanie: 1. Soczewicę opłucz, wsyp do rondelka i zalej wrzącą wodą lub bulionem, tak żeby w całości ją zakryć. Z tej okazji przygotowałam dla Was przepis na bezmięsny posiłek, na kolację (solo lub z lekką sałatą) lub obiad – (wtedy warto zjeść dodatkowo zupę lub kawałek mięsa/ryby). Pamiętajcie, że czerwona soczewica dość łatwo się rozgotowuje, dlatego postarajcie się nie przesadzić z duszeniem na patelni. 5. Na wierzch papryk wbij po 1 jajku, następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Na rozgrzanym oleju podsmaż kminek, a kiedy zacznie strzelać dodaj posiekaną cebulę i smaż jeszcze kilka minut. Do farszu zamiast jednego jajka, możecie dodać odrobinę startej mozzarelli – fajnie się zapiecze w piekarniku. Idzie jesień, robi się coraz chłodniej, można więc powoli zacząć korzystać z piekarnika. Jedna papryka ma 359 kcal, makro znajdziecie jak zwykle w tabeli na końcu.