tradycyjny barszcz biały z ziemniakami i białą kiełbasą

Jacek
Zupy
09.09.2015 12:22
tradycyjny barszcz biały z ziemniakami i białą kiełbasą

Składniki

- 500g mięsa wieprzowego z kością

- 500g surowej białej kiełbasy

- 500g ziemniaków

- 200g wędzonego boczku

- 250ml zakwasu - barszczu białego

- 4 jajka na twardo

- 1 porcja włoszczyzny

- 1 duża cebula

- 1 mała cebula

- 5 suszonych grzybów - podgrzybki

- 5 ziaren ziela angielskiego

- kilka ziaren pieprzu czarnego

- 2 liście laurowe

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżka tartego chrzanu

- 2 łyżeczki suszonego majeranku

- 2 łyżeczki soli

Przepis

- do dużego garnka wkładamy opłukane i pokrojone mięso wieprzowe, wlewamy 3 litry wody, solimy i gotujemy pod przykryciem 30 minut

- następnie dodajemy opłukaną kiełbasę, obrane i opłukane warzywa - włoszczyznę, dużą cebulę w całości, suszone grzyby, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie i wszystko gotujemy około 1 godzinę

- dodajemy zakwas barszczu białego, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, łyżeczkę chrzanu i jeszcze gotujemy przez chwilę

- małą cebulę kroimy drobniutko, a wędzony boczek w bardzo drobną w kostkę i następnie podsmażamy razem na złocisty kolor

- jajka gotujemy na twardo 10 minut

- pod koniec gotowania dodajemy majeranek oraz świeżo zmielony pieprz, a ugotowaną kiełbasę kroimy w plastry 1-1,5cm

- można na koniec dodać nieco śmietany i mąki, ale zdrowiej będzie w wersji niezabielanej i niezagęszczanej dodatkowo

- barszcz możemy podawać z ugotowanymi osobno ziemniakami, jajkiem na twardo oraz łyżką wcześniej podsmażonej cebuli z boczkiem