Na blogu znajdziecie też pikantną wersję Kiszone pomidory Kiszone pomidory Czas przygotowania: 30 minut + fermentacja Składniki: 1 kg dojrzałych podłużnych pomidorów (polnych lub lima) ok. 4 cm kawałek chrzanu 4 ząbki czosnku 2-3 łodygi kopru ok. 1 litra wody 1,5 łyżki niejodowanej soli Wykonanie: Pomidory myjemy. Pomidory są nie tylko wspaniałą przekąską, ale także doskonale nadają się do przygotowania zupy lub duszonych mięs. W czasie kiedy kisiłam pomidory było bardzo gorąco, zalewa aż buzowała i wypływała na zewnątrz. Warto o tym pamiętać i postawić słoiki na przykład na tacy. kiszonych pomidorów z chili. Słój zamykamy i odstawiamy na ok. 7 dni w cieple miejsce (czas fermentacji zależy od temperatury otoczenia). Tuż po ukiszeniu są w miarę jędrne, natomiast później po około 2 tygodniach stają się miękkie.