Biały barszcz

mela
Wielkanoc
14.08.2015 11:12
Biały barszcz
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

1 marchewka

1 pietruszka

50 gram boczku wieprzowego

3 szklanek wody

0,5 szklanek śmietany 18%

3 łyżki mąki pszennej

3 sztuki ząbków czosnku

2 łyżki kwasku cytrynowego

1 Łyżka cukru kryształ

3 łyżki majeranku

2 sztuki liści laurowych

4 sztuki ziela angielskiego

Przepis

Kaloryczność: średnia

Koszt: do 10 zł

Przygotowanie:

Wlać do garnka wodę, dodać boczek, włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie.

Ugotować wywar na wędzonce.

Dodać następnie rozgnieciony czosnek, kwasek cytrynowy, cukier, majeranek. Gotować jakieś 30 minut.

Zabielić zupę mąką i śmietaną, jeszcze raz zagotować.

Biały barszcz podawać z makaronem lub z ziemniakami. Osobiście wolę z makaronem. Jeśli jednak macie preferencje co do ziemniaków. To należy je obrać, pokroić w kosteczkę i dodać na początku do wody.