- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
1 marchewka
1 pietruszka
50 gram boczku wieprzowego
3 szklanek wody
0,5 szklanek śmietany 18%
3 łyżki mąki pszennej
3 sztuki ząbków czosnku
2 łyżki kwasku cytrynowego
1 Łyżka cukru kryształ
3 łyżki majeranku
2 sztuki liści laurowych
4 sztuki ziela angielskiego
Przepis
Kaloryczność: średnia
Koszt: do 10 zł
Przygotowanie:
Wlać do garnka wodę, dodać boczek, włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie.
Ugotować wywar na wędzonce.
Dodać następnie rozgnieciony czosnek, kwasek cytrynowy, cukier, majeranek. Gotować jakieś 30 minut.
Zabielić zupę mąką i śmietaną, jeszcze raz zagotować.
Biały barszcz podawać z makaronem lub z ziemniakami. Osobiście wolę z makaronem. Jeśli jednak macie preferencje co do ziemniaków. To należy je obrać, pokroić w kosteczkę i dodać na początku do wody.