Sernik bananowy

Sernik bananowy

Spód Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. …

Składniki

Spód

  • 200 g ciasteczek zbożowych *
  • 75 g masła 82%

Masa serowa

  • 1 kg twarogu
  • 300 g purée bananowego **
  • 230 g cukru
  • 3 jajka M
  • 90 g śmietany kremówki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki ekstraktu bananowego

Polewa

  • 60 ml słodkiej śmietanki
  • 75 g białej czekolady

Dekoracja

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 banan

Przepis

Spód

  • Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Masa serowa

  • Twaróg mielimy trzykrotnie, przekładamy do dużej miski. Do twarogu dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną oraz śmietankę. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy jajka, purée z bananów oraz ekstrakt bananowy. Mieszamy na małych obrotach miksera, aby nie napowietrzyć masy, do całkowitego połączenia się składników. Masę serową wykładamy na przygotowany spód ciasteczkowy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pod sernikiem umieszczamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Pieczemy w tej temperaturze przez 45 minut. Sernik w międzyczasie można przykryć papierem do pieczenia, aby zapobiec zrumienieniu. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160'C i pieczemy przez kolejne 25-30 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi i pozostawiamy tak sernik do wystudzenia. Wystudzony sernik wyjmujemy z piekarnika i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Polecane