Przepis
Składniki:
• 1 kg mielonego twarogu
• 3 budynie waniliowe
• 600 ml mleka
• 1 łyżka maki ziemniaczanej
• 4 jajka
• cukier waniliowy
• 1 szklanka cukru pudru
• puszka mandarynek
• cukier puder do posypania
• 300 g ciastek Speculatius
• 120 g masła
W 200 ml mleka rozmieszać dwa budynie. Resztę mleka zagotować, dodać proszek budyniowy i energicznie wymieszać. Ugotowany budyń schłodzić do temperatury pokojowej.
W dużej misce zmiksować razem twaróg, schłodzony budyń, cukier puder, cukier waniliowy, 1 budyń z torebki, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz jajka. Masę ucierać, aż stanie się gładka i jednolita.
Ciasteczka rozdrobnić za pomocą malaksera lub blendera na proszek. Masło rozpuścić, wlać do ciasteczek i wymieszać. Tak przygotowaną masą wykleić dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Wlać masę serową, na wierzchu ułożyć mandarynki.
Sernik wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec na środkowej półce przez około 2 godziny. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Źródło:
http://magda-kucharzy.blogspot.com/2013/01/sernik-z-mandarynkami-na-korzennym.html