Przepis
Składniki:
-Mały kalafior
-1,5 szkl. mąki pszennej
-3 jajka
-kopiastą łyżkę koncentratu pomidorowego
-2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki w proszku
-1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
-1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
-Olej do smażenia
Sposób wykonania:
Ogórek i czosnek obieramy i ocieramy na tarce o drobnych
oczkach. Koperek drobno siekamy. Do miseczki wkładamy ogórek
z czosnkiem dodajemy koperek, jogurt, sok z cytryny, cukier i
sól i pieprz do smaku dokładnie mieszamy.
Kalafior dzielimy na małe różyczki. Jajka wbijamy do miski
dodajemy mąkę, koncentrat pomidorowy, proszek do pieczenia i
przyprawy całość miksujemy w czasie miksowania stopniowo
dodajemy ciepłą wodę (nie gorącą!) tyle żeby ciasto miało
konsystencję ciasta naleśnikowego. W garnku lub we frytkownicy
rozgrzewamy olej tyle by kalafior podczas smażenia był cały
zanurzony. Różyczki kalafiora wrzucamy do ciasta i delikatnie
mieszamy aby każdy kawałek kalafiora był dobrze pokryty
ciastem. Tak przygotowany kalafior przekładamy do nagrzanego
tłuszczu i smażymy aż lekko się zrumienią. wykładamy na ręcznik
papierowy aby odsączyć od nadmiaru tłuszczu. podajemy na ciepło
lub na zimno z sosem tzatziki.