Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki masła
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1kg dojrzałych pomidorów - najlepsze będą malinowe
- 400 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżka startego parmezanu
- czarnuszka
- 3-4 kromki czerstwego żytniego pieczywa
- sól i pieprz
Przepis
- chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju roślinnego do zrumienienia
- gotowe grzanki odkładamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, by usunąć nadmiar tłuszczu
- cebule i czosnek kroimy w drobna kosteczkę
- pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy w ćwiartki
- w garnku na oliwie i maśle podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy brązowy cukier
- około pół szklanki pokrojonych pomidorów odkładamy, a resztę dodajemy do garnka
- wlewamy gorący bulion i gotujemy wszystko przez ok. 5 min., a następnie dodajemy sos Worcestershire
- kiedy całość osiągnie gęstą konsystencję i pomidory będą odpowiednio miękkie miksujemy wszystko ręcznym blenderem i gotujemy jeszcze przez minutę
- dodajemy świeże pomidory, bazylię, przygotowane wcześniej grzanki z pieczywa żytniego, parmezan i czarnuszkę
- tak przygotowana zupa smakuje doskonale i możemy podawać ją na bardzo wiele sposobów - ogranicza nas tylko własna wyobraźnia