zupa krem ze świeżych pomidorów

Jacek
Zupy
31.08.2015 11:56
zupa krem ze świeżych pomidorów

Składniki

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 1/2 łyżki masła

- 2 cebule

- 2-3 ząbki czosnku

- 2 łyżeczki brązowego cukru

- 1kg dojrzałych pomidorów - najlepsze będą malinowe

- 400 ml bulionu warzywnego

- 2 łyżki posiekanej bazylii

- 1 łyżeczka sosu Worcestershire

- 1 łyżka startego parmezanu

- czarnuszka

- 3-4 kromki czerstwego żytniego pieczywa

- sól i pieprz

Przepis

- chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju roślinnego do zrumienienia

- gotowe grzanki odkładamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, by usunąć nadmiar tłuszczu

- cebule i czosnek kroimy w drobna kosteczkę

- pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy w ćwiartki

- w garnku na oliwie i maśle podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy brązowy cukier

- około pół szklanki pokrojonych pomidorów odkładamy, a resztę dodajemy do garnka

- wlewamy gorący bulion i gotujemy wszystko przez ok. 5 min., a następnie dodajemy sos Worcestershire

- kiedy całość osiągnie gęstą konsystencję i pomidory będą odpowiednio miękkie miksujemy wszystko ręcznym blenderem i gotujemy jeszcze przez minutę

- dodajemy świeże pomidory, bazylię, przygotowane wcześniej grzanki z pieczywa żytniego, parmezan i czarnuszkę

- tak przygotowana zupa smakuje doskonale i możemy podawać ją na bardzo wiele sposobów - ogranicza nas tylko własna wyobraźnia