- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
300 gram polędwiczek z kurczaka
1,5 szklanki przecieru pomidorowego
2 sztuki cebuli
3 sztuki ząbków czosnku
2 łyżki oliwy
3 łyżki bazylii
100 gram śmietany 18%
50 gram sera Gouda
1 Łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki białego ryżu
Przepis
Kaloryczność: wysoka
Koszt: 10 - 20 zł
Przygotowanie:
Posiekać czosnek i pokroić cebulę, następnie podsmażyć je na rozgrzanej oliwie.
Dodać na patelnie polędwiczki z kurczaka i podsmażyć.
Dodać następnie przecier pomidorowy, lub posiekane widelcem pomidory z puszki. Dodać na patelnie i dusić około 20 minut.
Rozpocząć w międzyczasie gotowanie ryżu według przepisu na opakowaniu. Bazylię posiekać i wrzucić na sam koniec duszenia.
Następnie w celu zabielenia i zagęszczenia sosu należy w szklance rozrobić śmietanę, z łyżką maki i z kilkoma łyżkami sosu z patelni i dodać odrobinę soli (nie powstaną wtedy grudki).
Następnie należy dodać śmietanę z mąką do sosu na patelni, wymieszać i chwilkę podusić. Na talerze wyłożyć ryż i polać go sosem z polędwiczkami.