Składniki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżkę miodu
- sól
- pieprz
- szpinak baby (drobne, młode liście)
- 1 awokado
- 125 g oscypek
- ocet balsamiczny
Przepis
- do większej miski wlewamy 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z limonki, łyżkę miodu, doprawiamy sola i pieprzem, a następnie wszystko razem mieszamy z świeżymi, wcześniej wypłukanymi i osuszonymi liśćmi szpinaku
- dodajemy pokrojonego w kostkę arbuza bez pestek oraz pokrojone awokado
- ser smarujemy oliwą z oliwek i układamy na rozgrzanej patelni lub najlepiej na grillu
- kiedy ser będzie miał złocistobrązowy kolor podważamy go łopatką i przewracamy na chwilkę na druga stronę
- pokrojony w paski ser układamy na sałatce, doprawiamy wszystko świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy octem balsamicznym
- taką sałatkę podajemy do ryby, najlepszy będzie łosoś - otrzymujemy w ten sposób ciekawą paletę smaków