W miseczce w której będą mieścić nam się warzywa podczas obtaczania w tempurze, wymieszać mąkę, trochę soli, a następnie stopniowo dodawać lodowatą wodę, mieszając ciasto, które powinno mieć konsystencję śmietany kremówki. Składniki - 150 ml lodowatej wody - 100 g mąki pszennej - sól do smaku - Papryka czerwona - 2 młode marchewki - 1/2 selera naciowego - ok. 20 sztuk żółtej fasolki szparagowej - 1/2 dużej cebuli czerwonej - olej do smażenia Przygotowanie Fasolkę szparagową i paprykę dokładnie umyć. Warzywa maczać w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu przez kilka minut, obracając je, tak aby ciasto z każdej strony się przyrumieniło. Ja użyłam do tempury marchewki, selera naciowego, czerwonej cebuli i żółtej fasolki szparagowej, jednak selera naciowego nie polecam, gdyż wyszedł zbyt twardy. Są to przykładowo warzywa, owoce morza lub grzyby, obtoczone w cieście i smażone na głębokim oleju. Marchewkę i cebulę obrać oraz pokroić je odpowiednio w słupki i w krążki. Po usmażeniu odsączać na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.