Ciasto marchewkowe (255 kcal/100g)

Monika
Fit
25.08.2015 16:51
Ciasto marchewkowe (255 kcal/100g)

Ciasto marchewkowe w kremowej wersji, najlepsze na drugi dzień :)460 g słodkiej marchewki (10 sztuk wielkości dłoni/4 duże sztuki)200 g mąki pełnoziarnistej (ok. 1,5 szklanki)20 g płatków owsianych (ok. 2 łyżki)30 g otrębów żytnich (ok. 3 łyżki)20 g otrębów owsianych (ok. 2/3 łyżki)120 g cukru brązowego lub trzcinowego (pół szklanki) + ew. dowolne słodzidło ;) tutaj 4 miareczki stevii10 g masła (2 łyżeczki)25 g mleka (2,5 łyżki)25 g jogurtu naturalnego (ok. 1 łyżka)3 duże jajka (200 g)1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowegoprzyprawy:2 płaskie łyżeczki cynamonu0,5 łyżeczki imbiru400 g śmietany 30%2 śmietan fixy220 g serka naturalnego (tu: bieluch) trochę mniej niż 1,5 opakowania (150 g)35 g cukru pudru (3,5 łyżki)10 g soku z cytryny (2 łyżki) - lub więcej, tak żeby było czuć cytrynowy smakkilka kropel aromatu cytrynowego1. 4. Do marchewki dodajemy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy przy pomocy miksera, z początku może być za gęste, ale jak pomiksujemy chwilę dłużej marchewka puści sok i będzie ok.Forma: średnica 24 cmCzas pieczenia: 30 min termoobieg + 15 min grzałka góra dółTemperatura: 180 stopni1. Kcal na 100g: ok. 255 kcalKawałek - zdjęcie (90 g): 230 kcal Gdy ciasto ostygnie śmietanę ubijamy według przepisu na opakowaniu śmietan-fixu (używamy 2 saszetek).2. Marchewki ścieramy na drobnych oczkach (paski), zostawiamy na pół godziny w lodówce.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://malowane-smakiem.blogspot.com/2015/08/ciasto-marchewkowe-z-kremem-cytrynowym.html