Majonez - domowa wersja

Ewelina
05.09.2013 20:57
Majonez - domowa wersja

Przepis

SKŁADNIKI:

2 żółtka jaja

1 łyżeczka musztardy Dijon

1/4 łyżeczki soli

odrobina świeżo mielonego czarnego pieprzu

250ml oleju z migdałów lub delikatnego oleju słonecznikowego

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka ciepłej przegotowanej wody

Majonez

Around The Kitchen Table - Ewelina Majdak

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Żółtka ubijamy z musztardą, szczyptą pieprzu i solą mikserem na najniższych obrotach, aż do połączenia się

składników. Nie przerywając ubijania do żółtek dodajemy po jednej kropli oleju dodając kolejną dopiero wtedy, gdy poprzednia

zostanie wchłonięta przez żółtka. Gdy żółtka zaczną gęstnieć, dodajemy sok z cytryny i dalej ubijamy.

Po dodaniu kilkunastu kropel oleju zauważymy, że majonez robi się coraz gęstszy. To znak, że możemy zacząć

dodawać go cienkim strumieniem nie przerywając ubijania. Po dodaniu mniej więcej 3/4 ilości oleju majonez będzie bardzo gęsty, wtedy należy dodać łyżkę wody, wmiksować ją w majonez i cienkim strumieniem dodać resztę oleju.

Gotowy majonez przekładamy do słoiczka i trzymamy nie dłużej niż tydzień w lodówce.