Przepis
SKŁADNIKI:
2 żółtka jaja
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/4 łyżeczki soli
odrobina świeżo mielonego czarnego pieprzu
250ml oleju z migdałów lub delikatnego oleju słonecznikowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka ciepłej przegotowanej wody
Majonez
Around The Kitchen Table - Ewelina Majdak
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
Żółtka ubijamy z musztardą, szczyptą pieprzu i solą mikserem na najniższych obrotach, aż do połączenia się
składników. Nie przerywając ubijania do żółtek dodajemy po jednej kropli oleju dodając kolejną dopiero wtedy, gdy poprzednia
zostanie wchłonięta przez żółtka. Gdy żółtka zaczną gęstnieć, dodajemy sok z cytryny i dalej ubijamy.
Po dodaniu kilkunastu kropel oleju zauważymy, że majonez robi się coraz gęstszy. To znak, że możemy zacząć
dodawać go cienkim strumieniem nie przerywając ubijania. Po dodaniu mniej więcej 3/4 ilości oleju majonez będzie bardzo gęsty, wtedy należy dodać łyżkę wody, wmiksować ją w majonez i cienkim strumieniem dodać resztę oleju.
Gotowy majonez przekładamy do słoiczka i trzymamy nie dłużej niż tydzień w lodówce.