Składniki
- podwójny filet z drobiu,
- 6 dużych łyżek szpinaku mrożonego ( może być również świeży szpinak ok 200 gram),
- 1 duża cebula,
- 1 jajko,
- bułka trata,
- przyprawy: sól i pieprz.
Przepis
Mięso myjemy a następnie dokładnie suszymy. Kroimy w taki sposób aby z jednego fileta powstała jak największa powierzchnia mięsa, czyli powstają dwa duże plastry mięsa. Każdy plaster mięsa mocno rozbijamy a następnie nacieramy przyprawami.
W międzyczasie przygotowujemy szpinak. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy najpierw drobno posiekaną cebulę a następnie świeży lub zamrożony szpinak.Gdy szpinak będzie już gotowy osączony z nadmiaru wody a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać również czosnek lub ser pleśniowy dla bardziej wyrazistego smaku. Smażymy jeszcze przez chwilę..
Gotowy szpinak kładziemy na kotlety i zawijamy.
Dobrze zalepiamy i panierujemy w jajku i bułce tartej.
Smazymy na złoto z obu stron na gorącym oleju.