Składniki
250 g kaszy kuskus
2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
2 czerwone papryki
1 puszka kukurydzy
1 duży pęczek koperku
500 ml wody
200 g majonezu
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz biały
sól
Przepis
Kaszkę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy 2 szklankami wrzątku. Przykrywamy pokrywką lub dużym talerzem i odstawiamy na 5 minut, aby kasza napęczniała. Paprykę oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy na sicie.
Do kaszy kuskus dodajemy paprykę, kukurydzę, tuńczyka z puszki razem z olejem. Sałatkę mieszamy, aby olej z tuńczyka połączył się z kaszą. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, pieprzem i solą. Do sałatki dodajemy sporą ilość posiekanego koperku i sos majonezowy. Mieszamy do połączenia się składników.