Przepis
Składniki:
250g białego sera
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
700g ziemniaków
sól, olej
pół kostki masła
bułka tarta
cukier
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić.
Ser i ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Do masy dodać jajka obie mąki i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, można dodać odrobinę więcej mąki ziemniaczanej (ale lepiej nie przesadzać z ilością).
Na stół podsypać mąkę, rozwałkować ciasto na kształt wałeczka, pokroić na skos, by powstały ukośne pierożki (tak jak na kopytka).
W garnku ugotować wodę z odrobiną soli i oleju. Pierożki gotować na małym ogniu jeszcze przez ok. 3-5 min. od momentu ich wypłynięcia.
Na patelni rozpuścić pół kostki masła, dodać bułkę tartą, zarumienić, polać leniwe pierogi.
Smacznego!