Uwielbiamy leniwe

Krzysztof
Obiad
02.11.2013 11:30
Uwielbiamy leniwe

Przepis

Składniki:

250g białego sera

2 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki mąki pszennej

700g ziemniaków

sól, olej

pół kostki masła

bułka tarta

cukier

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić.

Ser i ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

Do masy dodać jajka obie mąki i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, można dodać odrobinę więcej mąki ziemniaczanej (ale lepiej nie przesadzać z ilością).

Na stół podsypać mąkę, rozwałkować ciasto na kształt wałeczka, pokroić na skos, by powstały ukośne pierożki (tak jak na kopytka).

W garnku ugotować wodę z odrobiną soli i oleju. Pierożki gotować na małym ogniu jeszcze przez ok. 3-5 min. od momentu ich wypłynięcia.

Na patelni rozpuścić pół kostki masła, dodać bułkę tartą, zarumienić, polać leniwe pierogi.

Smacznego!