Lody bananowo kakaowe

mela
Desery
04.08.2015 11:24
Lody bananowo kakaowe
  • Czas gotowania: 300 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

3 sztuki banana

4 łyżki kakaa

1 Szklanka śmietany kremówki

Przepis

Należy umyć banany i obrać je ze skórki, następnie zmiksować je w blenderze lub “podziabać” widelcem, najlepsze lody wychodzą przy najdrobniejszych kawałkach owoców.

Następnie wymieszać banany ze słodką płynną śmietaną 30% oraz dodać kakao.

Tak przygotowaną masę należy wlać do maszyny do robienia lodów, dzięki takiej maszyny lody są wyjątkowo puszyste jak sklepowe :) Następnie należy postępować według instrukcji maszyny. Warto jeszcze włożyć lody na jakiś czas do zamrażarki i dopiero potem podawać. W przypadku, gdy nie mamy takowej maszyny, masę dajemy bezpośrednio do zamrażarki na przynajmniej kilka godzin.

Lody takie są najlepsze pierwszego dnia po zrobieniu. Jednakże można je potem jeszcze włożyć do zamrażarki w celu późniejszej konsumpcji, jednak ja już mam wtedy problem z nałożeniem mocno zamrożonych lodów.

Można także zakupić przyrząd do formowania kulek i gotowe wafelki, wtedy możemy serwować lody kulkowe. Polecam! .