- Czas gotowania: 300 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
3 sztuki banana
4 łyżki kakaa
1 Szklanka śmietany kremówki
Przepis
Należy umyć banany i obrać je ze skórki, następnie zmiksować je w blenderze lub “podziabać” widelcem, najlepsze lody wychodzą przy najdrobniejszych kawałkach owoców.
Następnie wymieszać banany ze słodką płynną śmietaną 30% oraz dodać kakao.
Tak przygotowaną masę należy wlać do maszyny do robienia lodów, dzięki takiej maszyny lody są wyjątkowo puszyste jak sklepowe :) Następnie należy postępować według instrukcji maszyny. Warto jeszcze włożyć lody na jakiś czas do zamrażarki i dopiero potem podawać. W przypadku, gdy nie mamy takowej maszyny, masę dajemy bezpośrednio do zamrażarki na przynajmniej kilka godzin.
Lody takie są najlepsze pierwszego dnia po zrobieniu. Jednakże można je potem jeszcze włożyć do zamrażarki w celu późniejszej konsumpcji, jednak ja już mam wtedy problem z nałożeniem mocno zamrożonych lodów.
Można także zakupić przyrząd do formowania kulek i gotowe wafelki, wtedy możemy serwować lody kulkowe. Polecam! .