- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
1 średni kalafior
2 jaja
50 g sera żółtego
4 kopiate łyżki kaszy manny
1 duża cebula
1/3 łyżeczki soli
pieprz
przyprawy według uznania np. papryka, chilli, zioła,
dodatki np. zielona cebulka
bułka tarta
olej
Przepis
Kalafior ugotować do miękkości i rozgnieść na pure. Odsączyć z nadmiaru wody.
Cebulę podsmażyć na złoto i dodać do masy z kalafiora, następnie wbić jajka i wsypać kaszę mannę.
Dodać przyprawy i dodatki wedle uznania. Odstawić na ok. 20 min. do napęcznienia kaszy manny.
Potem dodać starty ser żółty.
Ja zamiast panierować kotlety, dosypałam trochę bułki tartej do masy i w ten sposób smażyłam placuszki na rozgrzanym oleju.
Fajnie smakują za równo z dodatkiem ketchupu jaki i kleksem śmietany albo saute.