muffiny czekoladowe „nutella” z orzechami laskowymi i owocami (bez mąki pszennej oraz nabiału)

Zielony Środek
Desery
24.07.2015 16:39
muffiny czekoladowe „nutella” z orzechami laskowymi i owocami (bez mąki pszennej oraz nabiału)

Zawierają m.in. dużo dobrego białka (jajka są jedynym produktem zawierającym wszystkie tzw. aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm sam nie wytwarza i musi otrzymywać z pożywieniem.), dobre tłuszcze (75 proc. stanowią zdrowe tłuszcze nienasycone omega-3 i omega-6), witaminy i minerały. Jest to chyba jeden z najlepszych smaków dostępnych człowiekowi.. czyli oznacza to tyle, że jest korzystny dla naszego zdrowia. Poprawia nastrój (poprzez produkcję serotoniny), reguluje ciśnienie krwi, zawiera antyoksydanty, flawonoidy (zwiększają ukrwienie mózgu oraz działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo), oraz może pomóc schudnąć, bo wywołuje uczucie sytości. Oczywiście nie ma w tych muffinach tyle cukry, co w kupnym słoiku, zatem nie smakują dokładnie tak samo.. Poza tym trochę cukru, ale nie za dużo, jogurt naturalny oraz pyszne borówki i maliny. Nie dość, że pyszne, to można je jeść bez żadnych wyrzutów. Chyba nie muszę nikogo przekonywać, że orzechy są super. Oczywiście nie znaczy to, że należy jeść ich od razu 4. Zatem zostało ustalone, że 3 podstawowe składniki tych muffinów są zdrowe. Jak będziemy codziennie zjadać tabliczkę mlecznej czekolady, to nie może się to dobrze skończyć. ale to nie znaczy, że gorzej. Oczywiście, że tak! Do takich właśnie zaliczają się te na zdjęciu. Oczywiście mówiąc czekolada, mam na myśli gorzką, z jak najmniejsza ilością cukru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zielonysrodek.pl/muffiny-czekoladowe-nutella/

Zielony Środek