Szparagi z szynką i makaronem

mela
Makarony
24.07.2015 10:40
Szparagi z szynką i makaronem
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

0,5 sztuki szparagów zielonych

150 gram Szynka drobiowa

2 sztuki jajek

3 łyżki śmietany 12%

150 gram makaronu penne

1 Łyżka oliwy

Przepis

Kaloryczność: średnia

Koszt: do 10 zł

Przygotowanie:

Szparagi z szynką i makaronem to cudowne sezonowe danie – na które czekam cały rok :) Polecam zdrowe wydanie z makaronem pełnoziarnistym! Pychotka! :)

Ugotuj makaron w sposób al dente, według instrukcji na opakowaniu, ja używam makaronu pełnoziarnistego. Nie wylewaj wody po ugotowaniu makaronu, jeszcze się przyda.

Pokrój szynkę w kostkę i podsmaż ją przez kilka minut na patelni z rozgrzaną oliwą.

Odkrój od szparagów zdrewniałe końcówki i razem ze szklaną wody od makaronu dodaj szparagi do patelni z podsmażoną szynką i duś całość przez 15 minut.

Dodaj na patelnie śmietanę wymieszaną z roztrzepanym jajkiem i podgrzewaj na patelni aż do ścięcia jajka.

Wymieszaj szparagi z szynką z makaronem. Smacznego!