- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
0,5 sztuki szparagów zielonych
150 gram Szynka drobiowa
2 sztuki jajek
3 łyżki śmietany 12%
150 gram makaronu penne
1 Łyżka oliwy
Przepis
Kaloryczność: średnia
Koszt: do 10 zł
Przygotowanie:
Szparagi z szynką i makaronem to cudowne sezonowe danie – na które czekam cały rok :) Polecam zdrowe wydanie z makaronem pełnoziarnistym! Pychotka! :)
Ugotuj makaron w sposób al dente, według instrukcji na opakowaniu, ja używam makaronu pełnoziarnistego. Nie wylewaj wody po ugotowaniu makaronu, jeszcze się przyda.
Pokrój szynkę w kostkę i podsmaż ją przez kilka minut na patelni z rozgrzaną oliwą.
Odkrój od szparagów zdrewniałe końcówki i razem ze szklaną wody od makaronu dodaj szparagi do patelni z podsmażoną szynką i duś całość przez 15 minut.
Dodaj na patelnie śmietanę wymieszaną z roztrzepanym jajkiem i podgrzewaj na patelni aż do ścięcia jajka.
Wymieszaj szparagi z szynką z makaronem. Smacznego!