Składniki
Składniki:
o,5 kg mąki pszennej typ 650
opakowanie drożdży instant
2 żółtka + 1 całe jajko
150 ml ciepłego mleka
2 łyżki jogurtu naturalnego
30 g miękkiego masła
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
Nadzienie:
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 kg leśnych jagód
Przepis
Wykonanie: Jagody wymyć, osuszyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz z cukrem, odstawić. Mąkę przesiać dodać drożdże, jogurt naturalny, oliwę z oliwek, masło, ciepłe mleko, sól, całe jajko i 2 żółtka, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (jest ono dość luźne- można delikatnie podsypać ale nie za dużo, żeby ciasto nie było twarde). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i podzielić na równe części. Na każdą z nich nałożyć kopiatą łyżkę jagód, zlepić bułeczki i pozostawić do napuszenia się. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przed włożeniem bułeczek należy posmarować je białkiem. Bułki piec przez około 16 minut.
Smacznego ;)