Domowy pasztet

Ann
Śniadania
20.07.2015 9:44
Domowy pasztet

Kiedyś pasztet częściej gościł na naszym stole teraz przygotowuje się do raczej od święta ale może też dlatego tak bardzo nam smakuje ;) Składniki: - 1.5 kg łopatki - 0,8 kg boczku - 0.4 wątróbki drobiowej - 8 dużych cebul - 7 jajek - dwie szczypty gałki muszkatołowej - pieprz do smaku - sól do smaku - smalec do obsypania foremki - bułka tarta do obsypania foremki Wykonanie: Łopatkę i boczek delikatnie zagotować. Standardowo taki pasztet w domu przygotowała moja babcia i mama, teraz pora na mnie;) Nowy rok zaczniemy od mojego kolejnego smaku dzieciństwa. Aby sprawdzić czy pasztet jest gotowy należy po wskazanym w przepisie czasie wsadzić do pasztetu wykałaczkę na około pół minuty, po tym czasie powinna ona być gorąca. Standardowo taki pasztet w domu przygotowała moja babcia i mama, teraz pora na mnie;) W między czasie pokroić na mniejsze kawałki wątróbkę i gdy cebula będzie już gotowa dodać ją i smażyć tylko do czasu ścięcia się wątróbki. Powiem szczerze, że kupne pasztety w ogóle do mnie nie przemawiają i jestem w stanie zjeść tylko ten domowy. Na sam koniec na sztywno ubić białka i delikatnie połączyć z masą mięsną. Mam nadzieję, że już wypoczęliście po sylwestrowej imprezie i macie siły na kolejną dawkę nowych przepisów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/01/pasztet-domowy.html