Truskawkowa rozpusta

Ann
Ciasta
19.07.2015 13:11
Truskawkowa rozpusta

Składniki

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki mąki pszennej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

8 łyżek cukru

Puree truskawkowe:

1 kg truskawek

3 łyżeczki żelatyny

2-3 łyżki cukru

minimalna ilość gorącej wody

Masa serowa:

400 ml kremówki 36%

800 g serka homogenizowanego waniliowego

opakowanie galaretki cytrynowej

3 łyżeczki żelatyny

0,5 szklanki gorącej wody

Przepis

Wykonanie: Białka ubić na sztywno, następnie dodać do nich cukier i ubijać do jego rozpuszczenia się. Do ubitej piany dodać żółtka i zmiksować. Na sam koniec dodać mąki i wymieszać do połączenia się składników. Biszkopt piec przez 30 minut w 180 stopniach, wystudzić.

Truskawki wraz z cukrem zmiksować na puree. Żelatynę rozpuścić w wodzie, przestudzić i dodać do owoców, dokładnie zmiksować. Gdy owoce zaczną gęstnieć wyłożyć je na wystudzony biszkopt zostawiając 4-5 łyżek na górę.

Kremówkę wraz z serkami umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, stabilną masę. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, przestudzić i cały czas miksując wlewać ją do masy serowej. Gotową masę pozostawić do lekkiego stężenia i wyłożyć ją na stężałe owoce, wyrównać. Na wierzch wyłożyć resztę owocowego puree i schować do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc).

Smacznego ;)