Składniki
Składniki spód:
200 gram mąki
4 łyżki cukru
3 łyżki zimnej wody
100 gram masła
Składniki tarta:
0,5 kg śliwek
200 gram jogurtu naturalnego
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki śmietankowego budyniu
50 gram migdałów
Przepis
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i owinąć w folię, schować do lodówki na 30 minut. W między czasie przygotować formę. Spód i boki formy smarujemy masłem. Gdy ciasto będzie już schłodzone wykładamy nim formę, następnie nakłuwamy je widelcem i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Migdały sparzyć wodą i obrać ze skórki, drobno pokroić. Śliwki umyć, wydrążyć pestki i układać jedną obok drugiej na podpieczonym spodzie. Następnie w miseczce wymieszać jogurt, jajka, cukier kryształ i cukier waniliowy oraz budyń. Przygotowaną masą zalać śliwki, wierzch posypać drobno pokrojonymi migdałami. Piec przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.