Tarta śliwkowo- migdałowa

Ann
Ciasta
19.07.2015 13:08
Tarta śliwkowo- migdałowa

Składniki

Składniki spód:

200 gram mąki

4 łyżki cukru

3 łyżki zimnej wody

100 gram masła

Składniki tarta:

0,5 kg śliwek

200 gram jogurtu naturalnego

2 jajka

3 łyżki cukru

2 łyżki cukru waniliowego

3 łyżki śmietankowego budyniu

50 gram migdałów

Przepis

Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i owinąć w folię, schować do lodówki na 30 minut. W między czasie przygotować formę. Spód i boki formy smarujemy masłem. Gdy ciasto będzie już schłodzone wykładamy nim formę, następnie nakłuwamy je widelcem i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.

Migdały sparzyć wodą i obrać ze skórki, drobno pokroić. Śliwki umyć, wydrążyć pestki i układać jedną obok drugiej na podpieczonym spodzie. Następnie w miseczce wymieszać jogurt, jajka, cukier kryształ i cukier waniliowy oraz budyń. Przygotowaną masą zalać śliwki, wierzch posypać drobno pokrojonymi migdałami. Piec przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.