Sernik gotowany na czekoladowym spodzie z brzoskwiniami

Ann
Ciasta
19.07.2015 13:04
Sernik gotowany na czekoladowym spodzie z brzoskwiniami

Składniki

Masa serowa:

1,2 kg sera białego twarogowego

1/4 kostki masła

5 całych jaj

cukier waniliowy

1,5 szklanki cukru

0,5 olejku arakowego

puszka brzoskwiń

Kruche ciasto czekoladowe:

2 i 3/4 szklanki mąki

2 łyżki kakao

3/4 szklanki cukru

2 łyżki śmietany

kostka masła (200g)

2 żółtka

Przepis

Wykonanie: Mąkę i kakao dokładnie wymieszać. Dodać cukier, śmietanę, żółtka oraz masło. Dokładnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć je na blaszki i schować na około godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto piec w 180 stopniach przez około 20 minut. Wystudzić.

Ser dwukrotnie zmielić. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Do sera dodać masło, całe jaja, cukier waniliowy, cukier kryształ oraz olejek arakowy-

masę dokładnie zmiksować i przełożyć do garnka. Masę serową podgrzewać do czasu aż się zagotuje (masę serową należy stale mieszać bo lubi się przypalać). W między czasie w osobnym naczyniu wymieszać mleko, budyń i mąkę ziemniaczaną. Gdy masa serowa się zagotuje należy należy do niej dodać mieszankę mleczną. Owoce dodać do masy, wymieszać i podgrzewać całość, aż masa delikatnie zgęstnieje. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto i przykryć drugim blatem.

Smacznego;)