Przepis
Składniki:
800 g śliwek
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
4 jajka
250 g mąki, przesianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem migdałowy
4 żółtka
60 g drobnego cukru
50 g mąki
1/2 litra tłustego mleka
100 g mielonych migdałów
2 krople esencji migdałowej
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, wyciągamy pestkę i kroimy na ćwiartki. Tortownice o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia tak aby zachodził na ścianki.( ja odrysowuję większe koło od tortownicy )
W misce robotem kuchennym ucieramy masło, cukier na jasną gładką masę. Następnie dodajemy po kolei jajka, mąkę i proszek do pieczenia- cały czas wyrabiając ciasto. Ciasto wykładamy do formy równamy wierzch i układamy śliwki.
Czas pieczenia:
Nagrzewamy piekarnik na 180 C góra-dół i pieczemy 50-60 minut sprawdzając ciasto wykałaczką
Odstawiamy ciasto do ostygnięcia a w tym czasie przygotowujemy masę migdałową. Migdały w blenderze drobno siekamy. W garnuszku gotujemy mleko, a w większej misce ucieramy żółtka z cukrem i mąką, jak mleko się zagotuję powoli wlewamy je do masy jajecznej, którą cały czas ucieramy. Jak złączymy ze sobą składniki dodajemy esencję migdałową i migdały. Gotową masą smarujemy ciasto na wierzchu i bokach.