Ciasto śliwkowe z migdałowym kremem

Krzysztof
Ciasta
01.09.2014 7:36
Ciasto śliwkowe z migdałowym kremem

Przepis

Składniki:

800 g śliwek

200 g miękkiego masła

200 g cukru pudru

4 jajka

250 g mąki, przesianej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem migdałowy

4 żółtka

60 g drobnego cukru

50 g mąki

1/2 litra tłustego mleka

100 g mielonych migdałów

2 krople esencji migdałowej

Przygotowanie:

Śliwki myjemy, wyciągamy pestkę i kroimy na ćwiartki. Tortownice o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia tak aby zachodził na ścianki.( ja odrysowuję większe koło od tortownicy )

W misce robotem kuchennym ucieramy masło, cukier na jasną gładką masę. Następnie dodajemy po kolei jajka, mąkę i proszek do pieczenia- cały czas wyrabiając ciasto. Ciasto wykładamy do formy równamy wierzch i układamy śliwki.

Czas pieczenia:

Nagrzewamy piekarnik na 180 C góra-dół i pieczemy 50-60 minut sprawdzając ciasto wykałaczką

Odstawiamy ciasto do ostygnięcia a w tym czasie przygotowujemy masę migdałową. Migdały w blenderze drobno siekamy. W garnuszku gotujemy mleko, a w większej misce ucieramy żółtka z cukrem i mąką, jak mleko się zagotuję powoli wlewamy je do masy jajecznej, którą cały czas ucieramy. Jak złączymy ze sobą składniki dodajemy esencję migdałową i migdały. Gotową masą smarujemy ciasto na wierzchu i bokach.