Przepis
Składniki na kandyzowaną skórkę pomarańczową
(przepis z bloga Magazyn)
skórka z 5 pomarańczy, świeżo obrana
1 szklanka cukru (mniej więcej tyle ile waży skórka)
woda- objętościowo tyle ile cukru
Pomarańcze przed obraniem dokładnie umyć. Obrać i pokroić w kawałki. Usunąć ze skórki tyle albedo, ile się da, bo jest gorzkie. Pokroić w paseczki i włożyć do garnka. Zalać wodą i zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut, a następnie odcedzić na sitku. W tym samym garnku rozpuścić szklankę cukru w szklance wody i zagotować syrop, a następnie dodać do niego skórkę. Gotować na małym ogniu, aż skórka zrobi się przezroczysta, a większość wody odparuje - powinien powstać bardzo gęsty syrop.
Część skórki przełożyć do wyparzonego słoika i zalać częścią syropu. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Pozostałą skórkę - ilość zależy od Was - ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wysuszenia na dobę.
Kandyzowana skórka pomarańczowa w czekoladzie:
skórka pomarańczowa
gorzka czekolada
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wysuszone skórki maczać w czekoladzie (najlepiej sprawdza się widelec), a następnie odkładać na papier do pieczenia do wyschnięcia. Przechowywać w zamkniętym pojemniczku.
Źródło:
http://kraina-szczesliwosci.blogspot.com/2011/12/kandyzowana-skorka-pomaranczowa-w_22.html