Skórki pomarańczy w czekoladzie

Ewelina
Przepisy
28.10.2013 8:19
Skórki pomarańczy w czekoladzie

Przepis

Składniki na kandyzowaną skórkę pomarańczową

(przepis z bloga Magazyn)

skórka z 5 pomarańczy, świeżo obrana

1 szklanka cukru (mniej więcej tyle ile waży skórka)

woda- objętościowo tyle ile cukru

Pomarańcze przed obraniem dokładnie umyć. Obrać i pokroić w kawałki. Usunąć ze skórki tyle albedo, ile się da, bo jest gorzkie. Pokroić w paseczki i włożyć do garnka. Zalać wodą i zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut, a następnie odcedzić na sitku. W tym samym garnku rozpuścić szklankę cukru w szklance wody i zagotować syrop, a następnie dodać do niego skórkę. Gotować na małym ogniu, aż skórka zrobi się przezroczysta, a większość wody odparuje - powinien powstać bardzo gęsty syrop.

Część skórki przełożyć do wyparzonego słoika i zalać częścią syropu. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Pozostałą skórkę - ilość zależy od Was - ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wysuszenia na dobę.

Kandyzowana skórka pomarańczowa w czekoladzie:

skórka pomarańczowa

gorzka czekolada

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wysuszone skórki maczać w czekoladzie (najlepiej sprawdza się widelec), a następnie odkładać na papier do pieczenia do wyschnięcia. Przechowywać w zamkniętym pojemniczku.

Źródło:

http://kraina-szczesliwosci.blogspot.com/2011/12/kandyzowana-skorka-pomaranczowa-w_22.html