Pory zapiekane

Ewelina
Obiad
07.01.2015 9:22
Pory zapiekane

Przepis

Składniki :

pory- u mnie 3 sztuki, najlepsze nie za grube, by mogły się przegotować

boczek w długich plastrach

łyżka masła

sól, pieprz, olej

żółty ser

Przygotowanie :

Pory obrać i umyć, wykorzystamy białe części, zawiązujemy odcięte części nitką

Tak przygotowane pory wkładamy w posolony i posłodzony łyżeczką cukru wrzątek i gotujemy około 20 min. Można dodać do wody łyżkę masła

Wyjmujemy, zdejmujemy nitki, osączamy i owijamy spiralnie paskami boczku przypinając na końcach wykałaczkami, układamy w naczyniu żaroodpornym- zapiekamy do zarumienienia boczku, w trakcie należy posypać żółtym serem.

Przepis pochodzi ze starych zapisków :)

Danie potraktowałam jako przystawkę, ale uważam, że może być też daniem głównym.