Przepis
Składniki:
6 dużych pomarańczy o nieco grubszej skórce
1 i 1/2 szklanki cukru
3 szklanki wody
Wykonanie:
Pomarańcze wyszoruj, sparz i osusz. Odetnij końcówki, a pozostałą skórkę obierz i pokrój w paski lub drobną kostkę (wedle uznania), starając się usunąć większość białej błonki.
Pokrojoną skórkę włóż do rondelka, zalej zimną wodą i zagotuj. Po zagotowaniu przecedź, ponownie zalej wodą i zagotuj. Powtórz raz jeszcze.
Wodę i cukier umieść w nieco większym rondlu i zagotuj. Gotuj przez 10 minut, po czym dodaj obgotowaną skórkę pomarańczową. Gotuj przez 1 godzinę, aż część płynu odparuje, a skórka stanie się półprzeźroczyste.
Przecedź skórki i przełóż do słoiczka lub innego pojemnika z zamknięciem. Syrop możesz zachować i wykorzystać np. do herbaty, ja swój połączyłam z syropem pozostałym po kandyzowaniu imbiru, co i Wam polecam :)
Przechowuj kandyzowaną skórkę pomarańczową w chłodnym miejscu lub w lodówce.
Smacznego :)