Kandyzowana skórka pomarańczowa

Gosia
10.12.2014 12:01
Kandyzowana skórka pomarańczowa

Przepis

Składniki:

6 dużych pomarańczy o nieco grubszej skórce

1 i 1/2 szklanki cukru

3 szklanki wody

Wykonanie:

Pomarańcze wyszoruj, sparz i osusz. Odetnij końcówki, a pozostałą skórkę obierz i pokrój w paski lub drobną kostkę (wedle uznania), starając się usunąć większość białej błonki.

Pokrojoną skórkę włóż do rondelka, zalej zimną wodą i zagotuj. Po zagotowaniu przecedź, ponownie zalej wodą i zagotuj. Powtórz raz jeszcze.

Wodę i cukier umieść w nieco większym rondlu i zagotuj. Gotuj przez 10 minut, po czym dodaj obgotowaną skórkę pomarańczową. Gotuj przez 1 godzinę, aż część płynu odparuje, a skórka stanie się półprzeźroczyste.

Przecedź skórki i przełóż do słoiczka lub innego pojemnika z zamknięciem. Syrop możesz zachować i wykorzystać np. do herbaty, ja swój połączyłam z syropem pozostałym po kandyzowaniu imbiru, co i Wam polecam :)

Przechowuj kandyzowaną skórkę pomarańczową w chłodnym miejscu lub w lodówce.

Smacznego :)