Składniki
spód:
18 sztuk podłużnych biszkoptów
masa jogurtowa:
800 gramów jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej (odradzam grecki)
3 galaretki cytrynowe
wierzch:
2 puszki koktajlu z owoców egzotycznych (razem 800 gramów brutto)
2 galaretki cytrynowe
dodatkowo:
1 paczuszka galaretki cytrynowej
1 paczuszka galaretki pomarańczowej
1 galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, wylewamy do głębokiego talerza, schładzamy do zgęstnienia. To samo robimy z 1 galaretką pomarańczową.
Następnie obie kroimy w kosteczkę.
Przepis
Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia (jeśli nie mamy takiej z wyjmowanym dnem) i wykładamy podłużnymi biszkoptami.
3 cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, schładzamy do temperatury pokojowej, a potem wlewamy małym strumyczkiem do jogurtu naturalnego i miksujemy do połączenia składników.
Powstałą na powierzchni piankę zbieramy łyżką.
Masę wkładamy do lodówki, a kiedy uzyska konsystencję budyniu, wsypujemy do niej pokrojone w kosteczkę galaretki i z wyczuciem mieszamy łyżką.
Masę wykładamy delikatnie na poukładane wcześniej biszkopty i w miarę możliwości wygładzamy powierzchnię. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy.
Owoce z puszki odcedzamy na sitku (ja miałam takie dwie puszeczki).
Wykładamy je na zastygniętą masę.
Dwie ostatnie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 800 ml wody, schładzamy w lodówce i kiedy zaczną tężeć, wylewamy je na poukładane wcześniej owoce.
Ciasto ostatecznie schładzamy parę godzin w lodówce, smacznego !