Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Ania -
Ciasta
17.07.2015 8:47
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

;) Baaardzo polecam :) SKŁADNIKI: (na blachę ok 23x33cm) Kruche ciasto: 250 g masła/margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka: 5 białek 1 szkl cukru pudru 2 budynie śmietankowe/waniliowe (u mnie 1 śmietankowy i 1 malinowy) 1/2 szkl oleju (słonecznikowy lub rzepakowy) 1. Składniki ciasta a)zagnieść tradycyjnym sposobem lub b)utrzeć mikserem masło z żółtkami i cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować na ile pozwoli mikser a dalej szybko zagnieść rękami (wystarczy już dosłownie chwila). 2. Ciasto podzielić na pół, jedną część odłożyć do lodówki a drugą wylepić formę wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Piankę wyłożyć na kruchy spód, na wierzch wyłożyć maliny (otworkami do góry) lekko wciskając je w piankę. 3. Z lodówki wyjąć resztę ciasta, szczypac palcami małę porcje i układać je na wierzch (lub po prostu zetrzeć na tartce). Pyszne ciasto z sam raz na lato - rewelacyjny kruchy spód, lekka budyniowa pianka, soczyste owoce i chrupiący wierzch - czegoż chcieć więcej? Bydyniowa pianka: 1. Gdy kruchy spód będzie zimny, ubić białka na sztywno, stopniowo dodawać małymi porcjami cukier puder, a następnie proszek budyniowy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/07/kruche-ciasto-z-malinami-i-budyniowa.html