Jabłkowy smaczek

Jolanta
Ciasta
10.10.2015 17:11
Jabłkowy smaczek

Ciasto można podpiec ok 15 min . Nadzienie: 1 - 1,5 kg jabłek 2 budynie malinowe bez cukru ( lub inne czerwone np. truskawkowe, wiśniowe) 1 szkl cukru 3 szkl wody Jabłka obieramy pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki. Piana: 4 białka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl wiórek kokosowych 1 budyń śmietankowy ( proszek) Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Polecam :) Ciasto: 3 szkl mąki 1/2 szkl cukru 3/4 margaryny 1 poj proszek do pieczenia 4 żółtka 3 łyzki śmietany Na podpieczone ciasto układamy rzędami ósemki jabłek, następnie wykładamy ciepły budyń , po wierzchu rozsmarowujemy pianę z wiórkami. Na wrzącą wodę wrzucamy oczyszczone i pokrojone jabłka, gotujemy , aż jabłka zrobią się lekko miękkie ale nie rozgotowane. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ciastko-joli.blogspot.com/2015/10/jabkowy-smaczek.html#axzz3o0pnFVxj