2. Na małej patelni rozgrzewamy olej na średnio wysokim ogniu (w skali 1-9 rozgrzałam na 7). Składniki dla 3 osób (9 racuszków): 50 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki krupczatki (można zastąpić tortową) 50 g mąki kukurydzianej szczypta sody oczyszczonej Dodatkowo: 1/2 szklanki śmietany 12% 1/2 łyżki cukru pudru sezonowe owoce (u mnie żółta porzeczka) listki mięty do przybrania olej do smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mieszamy ostatni raz do połączenia składników i odstawiamy na bok na 15 minut. Przewracamy i smażymy kolejną minutę (smażyłam po 2 placuszki na raz, żeby zbytnio nie zmieniać temperatury oleju). Pyszne racuszki przygotowane na zsiadłym mleku i mące kukurydzianej, podane ze śmietaną i sezonowymi owocami. Małą chochelką wlewamy ciasto partiami na patelnię i smażymy około 1 minuty.