Sos winegret

Bez Cebuli
Sałatki
08.07.2015 10:29
Sos winegret
  • Czas gotowania: 2 min
  • Czas przygotowania: 2 min

Składniki

Do przygotowania 1 porcji sosu na sałatkę będziemy potrzebować:

- 1 łyżkę soku z cytryny (lub ewentualnie octu winnego, jednak z octem bywa różnie, a cytryna zawsze jest pod ręką :)

- 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek

- szczypta soli i pieprzu do smaku.

Przepis

1. Cytrynę należy dobrze połączyć z oliwą, najlepiej za pomocą trzepaczki do jajek.

2. Następnie należy doprawić do smaku i wymieszać.

3. Sałatkę polewamy sosem tuż przed samym podaniem.

W winegrecie najważniejsze są proporcje, które zawsze powinny wynosić 1:3 (cytryna:oliwa). Proporcje te należy stosować również przy robieniu większej ilości sosu.

Tak przygotowany sos możemy przechowywać w lodówce nawet 2 dni. W tym czasie oliwa może się oddzielić od soku z cytryny, gdyby tak się stało, sos należy przed podaniem ponownie wymieszać.