- Czas gotowania: 2 min
- Czas przygotowania: 2 min
Składniki
Do przygotowania 1 porcji sosu na sałatkę będziemy potrzebować:
- 1 łyżkę soku z cytryny (lub ewentualnie octu winnego, jednak z octem bywa różnie, a cytryna zawsze jest pod ręką :)
- 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu do smaku.
Przepis
1. Cytrynę należy dobrze połączyć z oliwą, najlepiej za pomocą trzepaczki do jajek.
2. Następnie należy doprawić do smaku i wymieszać.
3. Sałatkę polewamy sosem tuż przed samym podaniem.
W winegrecie najważniejsze są proporcje, które zawsze powinny wynosić 1:3 (cytryna:oliwa). Proporcje te należy stosować również przy robieniu większej ilości sosu.
Tak przygotowany sos możemy przechowywać w lodówce nawet 2 dni. W tym czasie oliwa może się oddzielić od soku z cytryny, gdyby tak się stało, sos należy przed podaniem ponownie wymieszać.