Sałatka grillowa z winegretem

Ewelina
Sałatki
01.10.2014 10:34
Sałatka grillowa z winegretem

Przepis

Sałatka grillowa z winegretem

Szybka w przygotowaniu, smaczna sałatka, która doskonale sprawdza się na spotkaniach przy grillu. Takie "caprese na wypasie" :)

Oczywiście można użyć pełnotłustej mozzarelli, ale ja zasmakowałam w tej odtłuszczonej i na stałe wpisałam ją do swojego menu.

SKŁADNIKI:

Mała główka sałaty lodowej

250 g Zottarelli light

20 dag pomidorków koktajlowych

14 dużych zielonych oliwek bez pestek

porządna garść świeżej bazylii

SOS:

2 łyżki soku z cytryny

5-6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine

*sól

*pieprz

*cukier

*przyprawy do smaku według gustu

WYKONANIE:

Sałatę opłukałam, podarłam na wygodne do jedzenia kawałki i osuszyłam w wirówce.

Zottarellę osączyłam z zalewy, pokroiłam w kostkę.

Pomidorki opłukałam, osuszyłam w ściereczce i przekroiłam na pół.

Oliwki osączyłam z zalewy.

Bazylię opłukałam, otrzepałam z wody, oderwałam listki z gałązek i dość grubo je posiekałam.

W szerokiej, płaskiej salaterce ułożyłam sałatę, a na niej kolejno: ser, pomidorki, oliwki i bazylię.

Całość lekko wzruszyłam widelcem.

Wszystkie składniki sosu umieściłam w słoiczku twist, zakręciłam i mieszałam do uzyskania emulsji.

Sosem polałam sałatkę tuż przed podaniem.