Przepis
Sałatka grillowa z winegretem
Szybka w przygotowaniu, smaczna sałatka, która doskonale sprawdza się na spotkaniach przy grillu. Takie "caprese na wypasie" :)
Oczywiście można użyć pełnotłustej mozzarelli, ale ja zasmakowałam w tej odtłuszczonej i na stałe wpisałam ją do swojego menu.
SKŁADNIKI:
Mała główka sałaty lodowej
250 g Zottarelli light
20 dag pomidorków koktajlowych
14 dużych zielonych oliwek bez pestek
porządna garść świeżej bazylii
SOS:
2 łyżki soku z cytryny
5-6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
*sól
*pieprz
*cukier
*przyprawy do smaku według gustu
WYKONANIE:
Sałatę opłukałam, podarłam na wygodne do jedzenia kawałki i osuszyłam w wirówce.
Zottarellę osączyłam z zalewy, pokroiłam w kostkę.
Pomidorki opłukałam, osuszyłam w ściereczce i przekroiłam na pół.
Oliwki osączyłam z zalewy.
Bazylię opłukałam, otrzepałam z wody, oderwałam listki z gałązek i dość grubo je posiekałam.
W szerokiej, płaskiej salaterce ułożyłam sałatę, a na niej kolejno: ser, pomidorki, oliwki i bazylię.
Całość lekko wzruszyłam widelcem.
Wszystkie składniki sosu umieściłam w słoiczku twist, zakręciłam i mieszałam do uzyskania emulsji.
Sosem polałam sałatkę tuż przed podaniem.