Składniki
Składniki na ok. 16 sztuk
50 g nasion chia lub siemienia lnianego
100 g słonecznika
50 g sezamu
50 g pestek dyni
100 g mąki owsianej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
świeże lub suszone zioła (u mnie tymianek)
wartość kaloryczna 1 sztuki: ok. 113 kcal
B: 3,5 g T: 8,2 g W:5,2 g
Przepis
Chia, słonecznik, sezam, dynię oraz mąki wymieszać w miseczce. Dodać przeciśnięty czosnek, przyprawy oraz 1 szklankę wody, całość dokładnie wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć przygotowaną masę i wyrównać, powinna mieć grubość ok. 0,5-1 cm. Piec przez około 30 minut w 180 stopniach, następnie wyciągnąć blaszkę, pokroić krakersy, odwrócić i wstawić do pieca jeszcze na około 20 minut.