foremka 20*20 cm Składniki: na biszkopt: - 2 jajka - pół szklanki cukru - 1 kisiel truskawkowy - niecałe pół szklanki mąki - 2 łyżki oleju - pół łyżeczki proszku do pieczenia na masę jogurtową: - 600 ml jogurtu truskawkowego - 300 ml śmietanki kremówki - 3 łyżki żelatyny - łyżka cukru pudru na wierzch - 450 g truskawek - 2 opakowania galaretki truskawkowej Nie mogę się doczekać świeżych polskich truskawek, co prawda truskawki pojawiają się już w sklepach ale jakoś nie jestem do nich przekonana, dlatego użyłam mrożonych. Równie dobrze można je przygotować w normalnej blaszce, wylewając warstwy kolejno od dołu lub wyścielić blaszkę folią i postępować tak jak w przepisie poniżej. P.S. ja ciasto przygotowywałam w foremce silikonowej, dlatego warstwy wylewałam od ostatniej a następnie odwróciłam formę do góry dnem. Na dnie foremki w której piekł się biszkopt rozłożyć truskawki. Kisiel przesypać do szklanki, dosypać mąki tyle, aby w sumie było pół szklanki. W czasie kiedy galaretka z truskawkami będzie tężeć przygotować masę jogurtową. Polecam je nie tylko na lato bo jest bardzo smaczne, lekkie i delikatne. Jeśli używamy mrożonych to nie należy ich rozmrażać, wtedy nie stracą kształtu i galaretka błyskawicznie stężeje.