Składniki
6 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe
500 ml mleka
250 g masła
2 opakowania cukru wanilinowego
3 galaretki truskawkowe
1l zmiksowanych truskawek
Przepis
Przygotuj biszkopt.
Białka ubij, dodaj cukier i 1 opakowanie cukru wanilinowego.Powoli dodawaj żółtka. Pod koniec ubijania dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełóż do formy i piecz w 180 C przez ok. 30 - 35 minut.
Biszkopt wystudź i przekrój na pół.
Budyń rozmieszaj w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem wanilinowym i 2 łyżkami cukru.Ugotuj budyń i wystudź.
Przestudzony budyń utrzyj z masłem. Wyłóż na spód biszkoptu,rozsmaruj i przykryj drugim plackiem.
Truskawki przełóż do garnka i gotuj przez chwilę.Dodaj galaretki,wymieszaj. Ostudź i przełóż do lodówki aby mus stężał.
Tężejący mus wylej na wierzch ciasta.