Biszkopt z budyniem i musem truskawkowym

Michał
Ciasta
06.07.2015 7:09
Biszkopt z budyniem i musem truskawkowym

Składniki

6 jajek

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru

2 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 budynie waniliowe

500 ml mleka

250 g masła

2 opakowania cukru wanilinowego

3 galaretki truskawkowe

1l zmiksowanych truskawek

Przepis

Przygotuj biszkopt.

Białka ubij, dodaj cukier i 1 opakowanie cukru wanilinowego.Powoli dodawaj żółtka. Pod koniec ubijania dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełóż do formy i piecz w 180 C przez ok. 30 - 35 minut.

Biszkopt wystudź i przekrój na pół.

Budyń rozmieszaj w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem wanilinowym i 2 łyżkami cukru.Ugotuj budyń i wystudź.

Przestudzony budyń utrzyj z masłem. Wyłóż na spód biszkoptu,rozsmaruj i przykryj drugim plackiem.

Truskawki przełóż do garnka i gotuj przez chwilę.Dodaj galaretki,wymieszaj. Ostudź i przełóż do lodówki aby mus stężał.

Tężejący mus wylej na wierzch ciasta.