Kruche ciasto jabłkowo-migdałowe

Marta
Ciasta
05.07.2015 21:11
Kruche ciasto jabłkowo-migdałowe

mąki 200 g zimnego masła 1jajko 4 łyżki cukru 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 małe opakowanie migdałów w płatkach na masę jabłkową: 3 duże lub 4 średnie jabłka 1 łyżka cukru 1 galaretka agrestowa 1 i 1/2 szklanki wody na masę śmietankową: 1 galaretka agrestowa 200 ml gorącej wody 1/2 litra śmietany kremówki 30 % lub 36 % 2 płaskie łyżki cukru 1/2 łyżki cynamonu Przygotowanie: Po tym czasie na masę śmietankową wykładamy uprażone jabłka i drugi blat z migdałami (najlepiej pokrojony na 8 lub 12 trójkątów żeby było później łatwiej i ładniej kroić ciasto). Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy pokrojone masło, żółtko, śmietanę, sól i cukier, zagniatamy szybko, formujemy w kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Wykładamy masę śmietankową na spód ciasta, wkładamy na 15 minut do lodówki. Wierzch ciasta smarujemy dokładnie rozbitym białkiem ( ja robię to palcami), wysypujemy równomiernie migdałami, lekko przyklepujemy ręką, żeby się dobrze przykleiły i wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut. Ponownie wykładamy tortownicę papierem i smarujemy brzegi, rozwałkowujemy drugą część ciasta i pieczemy, tym razem bez migdałów, na złoto. Wrzucamy na patelnię i mieszamy do zagotowania, dodajemy 1,5 szklanki wody a pod koniec smażenia, kiedy już będą miękkie cukier. Wyciągamy go z piekarnika, czekamy chwilę, odpinamy kołnierz i delikatnie przekładamy ciasto na deskę do wystygnięcia. Wyjmujemy ciasto, połowę rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę ( resztę w tym czasie chowamy do lodówki). Zrobiłam go też w innej wersji smakowej, którą też na pewno Wam pokażę. Wyłączamy jabłka i wysypujemy galaretkę, jabłka muszą być gorące ale nie mogą się gotować, mieszamy do rozpuszczenia galaretki i odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy śmietankę, dodajemy cukier i cynamon, a na koniec ubijania przestygniętą galaretkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://filmoweciasteczko.blogspot.com/2015/07/kruche-ciasto-jabkowo-migdaowe.html