Składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 łyżeczka suszonych drożdży 100 ml mleka 5 łyżek cukru 1 jajko szczypta soli 2 łyżki – masła lub margaryny 8 łyżek jagód + 2 łyżki cukru do posypania jagód kruszonka: 1/2 szkl. Polecam też mój przepis n a Odrywane Drożdżowe bułeczki z jagodami (jagodzianki) czy drożdżowe bułeczki z truskawkami, są również pyszne, gdyż bułeczki przygotowane na bazie tego przepisu, zawsze są bardzo smaczne. Sezon jagodowy uważam za rozpoczęty, gdyż jagody pojawiły się w naszych lasach, trzeba to wykorzystać i zrobić jak co roku jagodzianki, tym razem nietypowe, bo zakręcone A kto sobie odmówi zakręconych drożdżowych jagodzianek z kruszonką i lukrem. Gorące, pachnące zakręcone jagodzianki z kruszonką i lukrem są idealne do kawy, do zabrania na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia. mąki krupczatki 3 łyżki cukru 2 łyżki zimnego masła lukier: 1/3 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce, objętość ciasta powinna się podwoić. Zakręcone jagodzianki pieczemy 30 minut w temp. 160°C z termoobiegiem. Zrobiłam do jagodzianek pyszną kruszonkę, bo ja uwielbiam kruszonkę, dlatego często robię crumble z owocami 🙂 Kruszonką obsypujemy bułeczki, kruszonka może spaść obok, jagodzianki i tak jeszcze trochę podrosną.