Składniki (2 porcje): - 1 dojrzałe (!) awokado - 1 mango - 5 truskawek - 20 g orzechów włoskich (waga bez łupinek, około 5 sztuk) - 1 łyżeczka ziaren sezamu (5 g) Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj (jeśli robisz większa porcję, możesz zrobić to w zamkniętym słoiku, na zasadzie shakera) 2. Awokado i mango obierz, pokrój na plasterki. W znanej sieci marketów na literę T możecie teraz kupić mango za 3 zł, a awokado za 2 zł, także zachęcam Was do eksperymentów. Cytrynowy sos winegret: - 1,5 łyżki oleju, najlepiej nierafinowanego (15 g) - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1/2 łyżeczka miodu - sól, pieprz do smaku 1. Pokrój truskawki, również na plastry 4. Sezam i pokruszone orzechy delikatnie podpraż na suchej patelni 5. | | Białko | | Tłuszcz | | Węglowodany | | Błonnik | | 356 kcal | | 4,2 g | | 25,3 g | | 33,4 g | | 5,6 g | To ostatni dzwonek, żeby pożegnać ciężkie, zimowe potrawy, na korzyść lekkich sałatek, chłodników, koktajli i innych kolorowych wynalazków.