Pavlova z wiśniami

Danka
Ciasta
26.06.2015 14:54
Pavlova z wiśniami

Składniki: ( na 1 dużą Pavlova bądź 2 małe średnicy 13-14 cm) - białka z 4 jajek - 250 g drobnego cukru - łyżeczka mąki ziemniaczanej - łyżeczka octu winnego - 2-3 garście mrożonych wiśni - 100 g serka mascarpone - odrobina cukru pudru- opcjonalnie - kilka kropel ekstraktu z wanilii - 100 g bitej śmietany 30% - kilka gałązek świeżej mięty - odrobina miodu Przygotowanie: Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce powoli miksując, aż masa będzie perłowo błyszcząca i gładka na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Piec: 30 minut w 120 stopniach, następnie zmniejszyć gaz do 100 stopi i piec jeszcze 2 godziny, następnie wyłączyć piekarnik, nie otwierając go pozwolić bezie wystygnąć (należy uważać na temperaturę ponieważ każdy piekarnik jest inny a beza jest bardzo delikatna i bardzo łatwo ją przypalić, jeśli przez pierwsze 30 minut zauważysz ze beza brązowieje, natychmiast obniż temperaturę. Jeśli zrobimy koło o dużej średnicy nasza beza będzie niska, jeśli koło będzie mniejsze będzie wyższa i będzie się lepiej prezentować. Jeśli zrobimy koło o dużej średnicy nasza beza będzie niska, jeśli koło będzie mniejsze będzie wyższa i będzie się lepiej prezentować. Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce powoli miksując, aż masa będzie perłowo błyszcząca i gładka na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Wymieszać ją z mascarpone na gładką masę, dodać kilka kropelek ekstraktu z wanilii i opcjonalnie cukier puder. Pavlova najlepiej suszyć przez całą noc w wyłączonym piekarniku, ale po kilku godzinach po wyjęciu z piekarnika też jest pyszna. Odrysować koło wielkości: 18-20 cm i wykładać masę szpatułką, podnosząc brzegi ku górze.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kreatywnepiny.blogspot.com/2015/02/pavlova.html